Heb ik 3 opdrachten per jaar nodig om freelancer te zijn voor de wet DBA?

Geplaatst op 29-08-2024 met als inspirator Guido Weltevreden


Heb ik 3 opdrachten per jaar nodig om freelancer te zijn voor de wet DBA?

๐—ž๐—ผ๐—ฟ๐˜ ๐—ด๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—ด๐—ฑ; ๐—ป๐—ฒ๐—ฒ. Een, twee, drie of 20 opdrachten per jaar zullen op zichzelf niet definiëren of jij freelancer bent of niet.

Waar komt het vandaan?


Met de intrede van de wet DBA werd het hebben van meerdere opdrachtgevers gezien als een teken van ondernemerschap. De nuance zit ‘m echter in het feit dat dit het argument van de gezagsverhouding onderuit haalt als het moeilijk aan te tonen is of die er wel of niet is.

Een interim manager bedrijfsvoering die verantwoordelijk is voor een reorganisatie binnen een bedrijf heeft een ๐—ฑ๐˜‚๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐—ฒ ๐—ผ๐—ฝ๐—ฑ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฐ๐—ต๐˜ (๐—ธ๐—ผ๐—ฝ-๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐˜) ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐—น๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ ๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜‚๐—น๐˜๐—ฎ๐—ฎ๐˜๐—ด๐—ฒ๐—ฏ๐—ถ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป. Het is iemand die niet wordt gecontroleerd of aanwijzingen krijgt in de uitvoering van de opdracht. Bovendien zijn de werkzaamheden die diegene uitvoert, niet ingebed in de organisatie; zodra de opdracht is afgerond, hoeft er niet meer gereorganiseerd te worden.

Dat is anders voor iemand die ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐˜‡๐—ฎ๐—ฎ๐—บ๐—ต๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ป๐—ฒ๐—ฒ๐—บ๐˜ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ฟ๐—ผ๐—ธ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ผ๐—ณ ๐—ฏ๐—ถ๐—ท๐˜€๐—ฝ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ด๐˜ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป๐˜„๐—ฒ๐—ด๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฟ๐˜‚๐—ธ๐˜๐—ฒ. De werkzaamheden die diegene uitvoert zullen waarschijnlijk zijn ingebed in de organisatie, waardoor de kans groot is dat er aanwijzingen op het uitvoeren van die werkzaamheden zullen voorkomen. Daarin is het hebben van meerdere opdrachtgevers per jaar een manier om aan te tonen dat je ondernemer bent, ondanks dat er een realistisch vermoeden van een gezagsverhouding is.

Dit maakt ook meteen de complexiteit van de wetgeving. ๐—›๐—ฒ๐˜ ๐—ถ๐˜€ ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐˜ ๐˜‡๐˜„๐—ฎ๐—ฟ๐˜-๐˜„๐—ถ๐˜. Bepalen of je ondernemer bent of in loondienst gebeurt aan de hand van een aantal criteria en niet op 1 los onderdeel. Er wordt dus niet alleen gekeken naar het aantal opdrachten dat je hebt.

Bedenk voor jezelf eens het volgende;


Heb ik een duidelijk omschreven opdracht of heb ik een tijdelijke baan?


Als je een tijdelijke functie bekleed, dan kan het verstandig zijn om eens met een opdrachtgever om de tafel te gaan over de resultaatgebieden in een dergelijke opdracht (wat moet er opgeleverd zijn na vertrek?) en dit vast te leggen in de overeenkomst. Of juist om een opdrachtgever te triggeren om een vaste werknemer aan te nemen (waar staan we in het recruitmentproces?).


Met medewerking van

 Guido WeltevredenDit artikel is gebaseerd op een kennissessie, of inspiratie gegeven door Guido Weltevreden
Meer achtergrondinformatie kun je vinden via LinkedIn


Terug naar overzicht

Neem contact op

Neem contact op

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op.


of bel
023 - 206 1500

Uw selectie ()

Je hebt nog geen kandidaten geselecteerd
Bekijk beschikbare professionals