Hoe word je als jonge controller de beste sparring partner voor de business en je organisatie?

Geplaatst op 09-10-2021 met als inspirator Harald Seidel


Hoe word je als jonge controller de beste sparring partner voor de business en je organisatie?

In een serie van open gesprekken brengen wij jonge financiële talenten in gesprek met ervaren CFO’s. Seasoned finance professionals die in gesprek met de nieuwe generatie hun kennis, ervaring en visie delen. Het thema dat tijdens deze kennissessie centraal staat is; ‘hoe word je als jonge controller de beste sparringpartner voor de business en je organisatie?’ In deze kennissessie hebben we als gastspreker Harald Seidel, CFO van DAF Trucks.

 

Hoe is Harald Seidel een business partner geworden en hoe word jij zelf een goede business partner?

Harald Seidel is afgestudeerd in econometrie, en is daarna de financiële consulting ingerold. Van daaruit is hij innovatie en strategie consultant geworden bij KPMG, voornamelijk bij industriële bedrijven. Een korte overstap naar de telecom sector heeft hem geleerd dat hij de maak-industrie eigenlijk veel leuker vindt en sindsdien werkt hij bij DAF Trucks. Het belangrijke advies dat Harald wil meegeven is dat je  niet bang moet zijn iets nieuws te proberen want daar leer je het meeste van.

Jij staat zelf aan het stuurwiel van je eigen loopbaan en jij bent degene die bepaalt wat je wil gaan doen. Zorg ervoor dat je leuk vindt wat je doet en neem geen genoegen met minder. Daar word je uiteindelijk het meest gelukkig van, aangezien je loopbaan onderdeel is van je geluk.

Ook is het belangrijk om flexibel te zijn. Sla niet gelijk alle kansen af die op je pad komen, enkel omdat ze niet op het goede moment komen. Natuurlijk kan het voorkomen dat ze echt niet op het juiste moment aankomen waaien en je wel een keer nee moet zeggen, maar probeer over het algemeen flexibel genoeg te zijn om wat nieuws te proberen, anders roest je uiteindelijk vast. Ten derde is het belangrijk om altijd anderen te helpen. Zet altijd een extra stapje om een collega te helpen, dan zal dit ook terug worden gedaan.

Hoe word je succesvol?

De belangrijkste factoren die meespelen bij het zijn van een goede business partner zijn vertrouwen & samenwerking en communicatie & relatie. We denken vaak te willen praten over wat er nodig is om succesvol te worden, terwijl het voornamelijk juist gaat over hoe jij bent als persoon en hoe je in elkaar zit. Natuurlijk moet je kwaliteit leveren, goed presenteren en proactief naar getallen kijken als controller, maar het gaat voornamelijk om hoe je dit doet, en dat heeft te maken met hoe je als persoon in elkaar zit. Er zijn drie situaties die een belangrijke rol spelen; 1. Hoe zit je in je werk? 2. Hoe werk je samen met anderen? 3. Wat is jouw levenshouding? Een aantal adviezen die Harald daarnaast meegeeft zijn:

  • Werk hard, klaag niet.
  • Geef je fouten eerlijk toe en geef eerlijk aan als iets niet werkt. Je wordt er zelf beter van als je de mensen in je team de credits geeft, want uiteindelijk doe je het toch samen.
  • Durf jezelf te zijn en vergelijk jezelf niet voortdurend met een ander, want iedereen doet dingen op zijn eigen manier.
  • Tot slot, doe wat je leuk vindt! Het leven is kort dus zorg ervoor dat je gelukkig bent, dat zal uitstralen op je werkhouding en uiteindelijk op je resultaten.

Is er een verschil voor een controller om uiteindelijk een specialisatie te hebben in een bepaalde sector, of is het een job die je in elke sector kunt doen waar je in elke sector iets leert?

In principe heb je als controller een hele brede achtergrond, waarvan je de basics van het vak overal zou kunnen toepassen. De vraag voor jezelf is in wat voor soort werkomgeving jij je prettig voelt. Dan gaat het dus niet om de sector, maar in wat voor werkcultuur jij tot ontplooiing komt.

Hoe overleef je het op de werkvloer als je zonder achtergrond binnenkomt bij een bedrijf als controller, en dus niet dezelfde taal spreekt als de ervaren controllers?

Het is best ingewikkeld om met mensen samen te werken die al jaren aan een bepaald vakjargon vastzitten. Voor Harald was de manier om hiermee om te gaan om eerlijk te zeggen dat hij geen idee had waar hij/zij het over had, en zo om hulp te vragen. Mensen gaan er niet vanuit dat je alles weet en zijn altijd bereid om je te helpen. Het zit in je eigen hoofd dat je alles al moet weten, want dat is in werkelijkheid niet zo. Stel je open op en vraag om hulp. Je zal merken dat anderen het meestal leuk vinden om je te helpen en je zal erachter komen dat ze er zelf ook nog van leren, omdat ook zij niet altijd alles weten. Zijn mensen overigens niet bereid om je te helpen, dan zegt dat heel wat over hen, niet over jou.

Welke stappen kun je ondernemen om van groupcontroller CFO te worden?

De gouden tip zit hem in het juist niet te bewust bezig zijn met waar je uiteindelijk terecht zal komen. Je weet niet hoe je leven gaat lopen en wat er voor omstandigheden op je pad komen. Van te veel vooruitplannen kun je zeer ongelukkig en gefrustreerd worden. Het gaat er om of je gelukkig en dankbaar bent met wat je vandaag kan en mag doen voor anderen. Is dat zo en ben je blij met wat je doet, zal dat resulteren in jouw werkprestaties. Ben je niet gelukkig met wat je doet, zoek dan wat anders waar je wel geluk vindt.

Als controller heb je vaak te maken met weerstand waardoor het best lastig is om mensen mee te krijgen. Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Dit is een veelvoorkomende situatie als controller. Je werkt als controller met mensen, en zij hebben niet vaak de neiging om te veranderen waar nodig. De eerste tip is om erachter te komen hoe iemand in elkaar zit en hoe je diegene bereikt. Iedereen is te bereiken, maar ieder op een andere manier. Kom er dus achter hoe je de klik krijgt om iemand te bereiken. De tweede tip is om goed te luisteren en te snappen waar de manier van reageren vandaan komt en van daaruit de relatie te leggen. Wees niet bang om jezelf in een groep kwetsbaar op te stellen of om aan te geven dat je verder wil gaan op een andere manier, omdat de huidige manier niet werkt. Maak zulke dingen bespreekbaar.

De rol van finance is in de afgelopen jaren verandert, wat is je rol als controller hierin?

De rol die je als finance professional echt zou moeten en kunnen spelen in een bedrijf is dat je als controller ook de moeilijke onderwerpen durft te benoemen in het managementteam en vragen durft te stellen over hoe nu verder. Het is van belang dat je een actieve bijdrage levert in het voorbereiden en nemen van beslissingen.

Hoe ga je als CFO om met de nieuwe generatie als je kijkt naar de aansturing van de finance organisatie en wat heeft de nieuwe generatie hierin te leren?

Als bedrijf moet je klaar zijn om diversiteit te zoeken in de nieuwe generatie en deze hartelijk te verwelkomen. Dit betekent wel dat er meer samenwerking en communicatie is vereist. De jonge generatie heeft een hele andere mindset dan een oudere generatie en wil op een andere manier benaderd worden. Het is dus van belang om erachter te komen hoe in elkaar zitten, zodat zij ook hun plek kunnen vinden. Een frisse blik op de dingen is ook verrijkend voor de oudere generaties in het bedrijf, al kan dat soms best wat schuren.

Belangrijk is dat je de jonge generatie veel uitdaging biedt en dat je ze genoeg onderbouwde feedback geeft. Het gaat niet enkel over wat je doet en welke vaardigheden jij beheerst, maar ook om hoe je als groep met elkaar om gaat. Ontwikkel jezelf in diverse vaardigheden.

Het belangrijkste advies dat Harald wil meegeven aan de jonge generatie is dat zij geduld moeten hebben. Geef jezelf de tijd en ruimte om je plekje te vinden binnen het bedrijf en wil niet altijd te snel en te veel. Voortdurend opzoek zijn naar meer zorgt voor onrust en veeleisendheid zal uiteindelijk zijn tol eisen. Probeer dit dus te vermijden en leg geen te hoge druk op jezelf.

Wat kun je het beste doen als je nog niet zeker bent over welke kant je als financial controller op wil gaan?

Als je merkt dat je jezelf nog niet te veel wil vastleggen omdat je je nog wil oriënteren, zorg dan dat je geen vast straatje inloopt of wordt geduwd. Dat zal je namelijk verhinderen om breed te blijven kijken. De gouden regel is; ‘als je het nog niet precies weet, houd dan je opties open en blijf jezelf ontwikkelen.’

Hoe combineer je een ontzettend drukke baan met je privé leven?

Het sleutelwoord hierin is balans. Balanceren doe je nooit alleen, dat doe je altijd met de mensen om je heen. Zoek een balans waarin jij gelukkig bent. Daarnaast kun je alleen iets heel goed vastpakken als je daarna ook dingen goed los kunt laten. Als je heel gedreven bent is het risico dat je alles goed vastpakt en niet meer goed kan loslaten. Je moet in staat kunnen zijn af en toe je werk los te laten als je er niet mee bezig hoort te zijn, denk aan vakanties en/of weekenden. Als je je laptop dichtklapt, is de processor in je hoofd dan ook uitgezet? Tot slot is het belangrijk om voldoende dingen naast je werk te zetten. Hard werken is goed, maar zorg ook voor de benodigde afleiding of uitlaatklep. Dit kan van alles zijn, voor Harald is dit bijvoorbeeld sporten en iedere dag een half uur mediteren. En als je te onrustig bent, sport of mediteer dan nog langer want dan heb je het extra nodig. Weet voor jezelf wat jij nodig hebt om even tot jezelf te komen.

Hoe kun je het beste omgaan met tegenslagen in je carrière als young professional?

Dit hangt natuurlijk erg af van hoe jij zelf als persoon bent. Je kunt je beter afvragen hoe je ervoor zorgt dat de tegenslagen je niet teneer drukken, hoe je er juist wat van kan leren. Daarbij is het van belang dat je je niet persoonlijk aantrekt wat anderen van je vinden. Doe wat je leuk vindt en wat anderen dan van jou denken moeten zij zelf weten. Durf daarnaast kritisch naar jezelf te kijken en leg de fout niet steeds bij een ander. Zo kom je erachter wat je zelf beter had kunnen doen om zo dezelfde situatie te vermijden in te toekomst.

Waar kun je het beste gebruik van maken bij het opstellen van rapportages?

De uitdaging voor controllers is om data te ontsluiten. Geef het managementteam en de business naast zelf conclusies te trekken ook tools om patronen te trekken en goede analyses te maken over de data. Daar zijn verschillende handige tools voor, zoals Power BI en Tableau. De uitdaging is dus om ten eerste te zorgen dat de data die je gebruikt voor je analyse klopt en schoon is. Gebruik dus een database waar je niet nog te veel aan moet rommelen. En ten tweede om te zorgen dat het eigenaarschap van de dashboards in de organisatie zelf ligt en dat je dus niet als controller iets zit te maken waar nog maar één persoon verantwoordelijkheid voor heeft en één persoon weet hoe het echt werkt.

Tot slot zijn er nog een paar gouden tips die Harald graag wil meegeven aan de nieuwe generatie:

  • Zorg dat je getallen altijd kloppen.

  • Bouw vertrouwen op in het team.

  • Wees altijd behulpzaam.

  • Heb geduld en zet kleine stappen, verandering gaat altijd langzamer dan jij in je hoofd hebt zitten.

Met medewerking van

Harald SeidelDit artikel is gebaseerd op een kennissessie, of inspiratie gegeven door Harald Seidel
Meer achtergrondinformatie kun je vinden via LinkedIn


Terug naar overzicht

Neem contact op

Neem contact op

Wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op.


of bel
023 - 206 1500

Uw selectie ()

Je hebt nog geen kandidaten geselecteerd
Bekijk beschikbare professionals